Perinteinen vai elektroninen lehtitilaus?

lehtitilaus

Vanha perinteinen vs. elektroninen lehtitilaus

Kerroimme aiemmin uutisblogissamme, mitkä lehdet ovat Suomessa tällä hetkellä suosiossa ja millaisissa olosuhteissa kyseisiä lehtiä ostetaan. Yhteenvetona, luvut antavat osvittaa siitä, että hankimme tietoa ja luemme uutisointi entistä enemmän  netissä. Lehtien irtonumeromyynti väheni noin 15 miljoonalla eurolla, mikä on selvä merkki lukijoiden siirtymisestä muihin median lukutapoihin.

Iltapäivä- ja aamulehdet ovat melkein kaikki jo siirtyneet jonkinlaiseen elektroniseen lehteen, joita voi selailla esim. iPadilla. Helsingin Sanomien elektroninen lehtitilaus oli ensimmäisten joukossa ja sovellus on ainakin Lehti-tarjous.netin toimituksen mukaan toiminut erinomaisesti. Sovellus tekee sisällöstä elävän ja sitä on ilo lukea tavallisen tabloid-lehden sijaan. (Totuuden nimissä Hesarin verkkosivun “luit jo ilmaiset viisi artikkeliasi” ja välitön kehoitus siirtyä maksavaksi asiakkaaksi, on hieman rasittava.) Sanomalehtien sisältö sopii ehkä paremmin tableteille, koska mediaan on helpompi yhdistää  käyttäjäkuntaa kiinnostavia videoita jne.. esim. videon aamun uutislähetyksestä. Lukijalle voidaan tarjota koko aamun uutispaketti helposti samasta laitteesta.

Aikakausilehti on hieman erillainen tapaus. Aikakausilehtiä luetaan, kun on vapaa-aikaa, harvemmin aamukahvin ääressä kiireessä ennen töitä. Aikakausilehdet halutaan  lukea rauhassa ilman  iPadin häiritseviä Facebook- tai sähköpostiilmoituksia. Myös tänäpäivänä suositut ruokalehdet toimivat mielestämme  paremmin tavanomaisina paperiversiona, ainakin jos ei halua, että oma iPadi on leivontasession jälkeen aina jauhojen ja rasvaisten sormenjälkien peitossa.

Monet aikakausilehdet ovat näin alkuun lanseeranneet sovelluksia, jotka näyttävät vain paperilehden sivut suoraan sähköisinä kopioina. Tämä on tietysti helpoin tie, joka ei kuitenkaan anna juurikaan lisäarvoa lukijalle. Sovellus on käytännössä usein kömpelö ja häviää selvästi tavalliselle paperipainokselle. Kestänee ennen kuin aikakausilehtien elektonisista versioista tulee markkinoille oikeasti toimivia sovelluksia, jotka tarjoavat lukijoille kauttaaltaan paperilehteä paremman lukukokemuksen. Mielestämme tällä hetkellä lehtitilaus paperiversiona on selvä ykkönen. Se on helppokäyttöinen, helppo ottaa mukaan, helposti lainattavissa ja lehden voi aina säilyttää esim. mökillä myöhempää käyttöä varten. Otavan alapuolella näkyvä  Luekirja-fi -palvelu on mukiinmenevä poikkeus sähköisen lukemiston maailmassa, kyseessä siis nimenomaan kirjat.

Toivoa sopii, että markkinoille tulisi enemmän kehittyneitä aikakausilehtien sovelluksia. Vielä parempi olisi jos saisimme näille myös edullisen lukulaitteen, jotta iPad ei olisi ainut varteenotettava vaihtoehto. Ainakaan vielä näköpiirissä ei näy aikakauslehden paperiversion lopullista hylkäämistä, vaan saamme  nauttia tuttujen rapisevien lehtien antimista vielä pitkään!

Otavan erikoistarjous

Jos sinua kiinostaa kirjojen tai lehtien lukeminen esim. tabletilla tutustu ihmeessä  Otavan Luekirja-fi-palveluun. Luekirja.fi -palvelu on uusi, helppo ja edullinen tapa lukea kirjoja. Lue niin paljon kuin haluat, missä ja milloin tahansa, yhden kirjan hinnalla, 24,90 € / kk.

Palvelun kuukausittain täydentyvästä valikoimasta löydät niin tuoreet kauno-, tieto- ja lastenkirjat kuin tutut suosikitkin. Luekirja kulkee mukanasi lähimmässä päätelaitteessa: voit lukea tabletilla, älypuhelimella tai tietokoneen nettiselaimella. Myös ilman verkkoyhteyttä.

Saat nyt palvelun kuukaudeksi veloituksetta käyttöön! Tutustu palveluun tästä

luekirja.fi